Így KÉSZÜL a ROPI!
13:05
Alakul a STÚDIÓ!
13:56
Acum 2 luni
Mutatom a STÚDIÓM!!!
11:49
LEGOLAND!!
19:25
Acum 4 luni
Ezért IMÁDJUK Pécset!
34:13
HOGY került ez IDE?!
19:09
Élet egy LUXUSKEMPINGBEN
17:18
TITKOS város Eger alatt!
30:15
Comentarii
Joey Győrfi
Joey Győrfi Acum oră
Hali! Nagyon jó lett a videó! Esetleg arról is készíthetnél egy videót, hogy aki most épít házat, az milyet építsen. Gondolok itt arra, hogy milyen nyílászárókat, falakat, szigetelést használjon, hogy minél több energiát megtakarítson, ha esetleg napelem, hőszivattyú használatával akarja megoldani az energia ellátást. Csak így tovább! Köszi a hasznos infókért!
Zoltán Juhász
Zoltán Juhász Acum oră
ITER... Az lesz a megoldás
Imre Zoltan Sebestyen
Imre Zoltan Sebestyen Acum oră
Kedves Csabi! Jó a videó és nagyon jó a felvetés is ami a bruttó elszámolást majd illeti, de ne feledd, ez Magyarország. Jó lett volna az épület és a benne levő gépészet bekerüléséről is hallani némi infót, illetve az is klassz lett volna, hogy mekkora megtérüléssel kalkulált a tervező, kivitelező, megrendelő. Ami viszont érdekes az az, hogy valami miatt nem jó a matek a hiper szuper hőszivattyú adattáblája tekintetében, amit a filmed 21:41 látható, ahol az van, hogy a szuper cucc 400V hálózati feszültségen max 6,85kW vagy 10,4 Amper áramot ránt ki a hálózatból... Ez esetben valamelyik adat nem jó, lehet, hogy ebben az épületben 600 V körül van a feszültség, vagy netán más okosság is működik még? Gondoltak a tervezők valamiféle alternatív pl fűtési megoldásra arra az esetre ha valami elromlik, vagy csak simán nincsen áram?
Energia Vadász
Energia Vadász Acum 2 ore
Szigetüzem, powerwall lesz a megoldás.
Energia Vadász
Energia Vadász Acum 2 ore
Jól ki csesznek magukkal a szolgáltatok magukkal így a szolgáltatok. A jövőben szigetüzem írányba fog elindulni a technológia. És akkor nincs szükség a hálózatra.
Edi Rotter
Edi Rotter Acum 2 ore
Üdv! Igy utólag megnézve a videot m, elgondolkodtam, hogy kell e az air vagy a pro! De most, higy kijott az M1, mennyire valtozott meg a vélemenyed!?
JAVINCZE
JAVINCZE Acum 2 ore
- ahogy én lát om , hosszas kutatásom során , a mai világ fingásrol szól . - csabai az agyi , de ne kritizáljunk . - keressük a fungus okát . - fing keletkezés lényege , sok bevitel után nincs idő az emésztésre . - így fing keletkezik . - köztudott a fingnak nincs gazdája . - a lényeg végül is nem ez . - a felismerés a lényeg . - a fing legfontosabb problémája a zárt tér . - fang fingók vannak . - sokan arra koncentrálnak , hogy ki , kik finganak . - boncolgathatnám tovább , tanulmányaim sorát , pl, afing terjedési sebessége ....természete ....stb . - megoldás . - zárt fingószobák . - a szabad tér természet végtelensége . - emésztés javítása - mértékletesség .
poker password for freeroll
poker password for freeroll Acum 3 ore
a konkrét rendszer árát miért nem mondjátok(28500ft áram fogyasztás) ? csak egy höszivatyu kb 3 millio
Máté Gál
Máté Gál Acum 4 ore
De jó látni ilyen nagy területű menhelyet! Jelenleg "csupán" egy francia bulldoggal rendelkezem, de a későbbiekben ha megtehetem akkor biztos vagyok benne, hogy a bonyodalmak ellenére szerzek magamnak kutyát menhelyről..eddig valamiért idegen volt az, hogy onnan szerváljak kutyust, de ezen videók után már meglágyult a szívem..egyébként Csaba! Szerintem jól bepasszolna egy kis öleb a családotokba :D
FireS_49 / /
FireS_49 / / Acum 7 ore
Papámék most csináltatják.. minden papiruk megvolt stb, bementek, hogy akkor kéne a rákötés, mert működik, de nincs még óra, erre mondták, hogy ez meg ez a papír kéne, nekik megvolt, erre a bentiek meg mondták hogy akkor várjanak, nem tudtak mit kitalálni😆😆
jani jag
jani jag Acum 8 ore
Előre kellene gondolkozni.....az emberi társadalom nem működhet ebben a formában tovább bárhogyan is erőlködik környezettudatossággal .... csak Indiában kb. 400 millió ember nem jut elektromos áramhoz ,és mindennap a szent tehenek lepényén (tehénszar) főzi meg a napi családi ebédet ....na ha hamarosan ők csatlakoznak (fognak pedig mert akarnak) az ottani áramhálózatra az tudósok szerint elpusztítja a bolygót akkora terhelést fog jelenteni ....ez csak egy a sokasodó probléma közül ! :(
Zsolt Fülöp
Zsolt Fülöp Acum 8 ore
Jó ez a levegős hőszivattyús dolog 0-5 fokig. Az alatt derül ki, hogy miért kell alsó hangon 3x16 Amper egy ilyen készülékhez, ha nem akarsz megkeményedni reggelre.
Márkó Kis
Márkó Kis Acum 8 ore
Szia Csaba! A Batmobile összerakàsàról szerintem mindenki szívesen nézne videót :D
Balazs Perlaki
Balazs Perlaki Acum 8 ore
Es akkor neked ezzel mi a f....m bajod van? I🤷🏻‍♂️
PBT85
PBT85 Acum 8 ore
Gyerekkoromban azért a LEGO Lamborgini -ért,a fél lábamat odaadtam volna ... 😃
Péter Palócz
Péter Palócz Acum 8 ore
a képeket hol vetted, hol lehet hasonlókat impulzusvásárolni?:) Kiváltképp a női testes és a kubista szerű kék-zöld-arany színű kép érdekelne. Tartozik hozzájuk festő, akit le lehet csekkolni? Köszi!
Tamás Hunyadi
Tamás Hunyadi Acum 8 ore
Nekem ez már Hungarikum.....minden adott de mindig van egy DE.....csináld ezt majd jó lesz.....és a végén nem lesz.....🤔
Peter R
Peter R Acum 9 ore
Pár dolog ami talán segít. A napelemek megtérülése mostani feltételekkel kb 10 év. Ha piaci áron kapnánk a villanyt nem ilyen mesterséges áron, akkor még előbb is. Ha jön egy más elszámolás akkor biztosan lassabban térül meg, mármint ha teljesen önerőből létesült. A nulszaldós elszámolás problémályát sokan nem értik: Süt a nap termelsz 1 egység áramot., az átmegy a szomszédba, a szomszéd fizet az áramszolgáltatónak. X pénzt pedig csak 30m ment odébb az áram. Te kapsz 1 egység bónusz áramot amit később elhasználhatsz ingyen. NA MOST te éjjel amikor már mindenki a hálózatról megy akkor váltod be az 1 egység ingyen áramodat. És a szolgáltató hozza is neked paksról, vagy külföldről ingyen. Ki van nulázva a tartozás. De ha nem termeltél volna áramot akkor a szomszád is kifizette volna a teljes költséget. Szállítást paksról meg mindent. Így te csak eltoltad a szolgáltató feladatát , költségét addig amíg a betermelt áramot le nem fogyasztottad. Így tárolásra használdtad a hálózatot ingyen Amivel nincs is gond addíg amíg tényleg egy adott régióra több száz napelem rátermel vagy sem. Süt a nap nem kell semmi áram. Jön egy felhős idő lemegy a nap és bejön az óriási igény. Ezt a hatalmas kilengést kompenzálni kell és jelenleg ezt a szolgáltató ingyen végzi. A sok betermelő óriási hullámokat kelt az elektromos hálozat igényén, de az áramszolgáltatónak kell tatani valahogy a 230v ot és 50Hz-et Na emiatt kell ezt egy idő után kezelni, mert ennek nem kis költsége van, és azt teljesen nem tudja állni egyetlen szolgáltató sem. ------------ Máshonnan is megnézve. Mi lenne ha a szolgáltató azt mondaná, hogy nem hajlandó a nyáron megtermet többletáramodat télen visszaadni, old meg magad. Hát akkor több mill, 10 mill huf ért építhetnél akupakkokat, hogy nyárról télre elrakd az áramodat amit termeltél. De most ezt ingyen végzi a szolgáltató. Érted, ingyen végez egy olyan technikai szolgáltatást, amit te csak több tiz mill huf befektetéssel tudnál megoldani. Ez azért így nem teljesen ok. Remélem azért érthető volt.
Hack Flux
Hack Flux Acum 9 ore
De amugy mi a helyzet Globalis szinten ? Nem lehetne megoldani hogy az eszaki orszagok mondjuk vizeromuvet / szel eromuvet , mig az egyenlito menti orszagok Napenergiat epitenenek ki s a ketto kozott levo orszagok pedig amugyis elelmiszerrel latjak el a vilagot (mert se az eszaki sarkon se az egyenlito menten nem jo a buza termeles ...) Csak annyi kene hogy legyen egyfajta egyesseg , egy egyseges rendszer ami mindenkinek jo , es mindenkinek haszna szarmazik belolle ... Csakmert gondolom telen is Afrikaba jelentos a tultermeles napenergia szinten ... Valoban nem lenne eleg megujulo energiaforras a FOLDON ? nem magyarorszagon hanem a FOLDON ? epp eleg lenne mindenkinek csak ugye ameddig a szomszed fuve mindig zoldebb , addig nem lessz valoszinu erdemi valtozas
Hack Flux
Hack Flux Acum 9 ore
Amugy a fuzios eromuvekben is van kraft ! Felteve ha sikerul osszehozni persze :))
CryptoWolf -
CryptoWolf - Acum 9 ore
most ment el a kedvem a napelemtől... 🙄😔
misztert01
misztert01 Acum 9 ore
szóval előre kifizeted 20 évre a számláidat, hogy a következő 20 évben ne kelljen fizetned ? És közbe a politika ugy is beleszól , mert sosem engednék meg hogy ne fizess semmiért , igaz ?
Tibor Nagy
Tibor Nagy Acum 9 ore
Jó lenne ez ha nem lenne mocskos drága.Ez a cucc csak a kivitelezóknek haszon.Kevés ember tud 2-300Mft ot kecóra költeni.Ha hitelre csinálod a büdös életbe nem térül meg.0ft energia de havi 800-1Mft havi törlesztő.Mészárosnap biztos jó lessz.
Richárd Keller
Richárd Keller Acum 9 ore
Köszi Csaba, hogy összefoglaltad a szaldó/bruttó elszámolást és a 2021-ben induló pályázatok felhasználási feltételeit. Mi idén ősszel szerettünk volna (nem OMB kölcsönből) napelemes rendszert már csak egy lépésre voltunk a szerződés kötéstől. És jött a hír, hogy megszűnik a szaldós elszámolás... és jöttek a kérdések: Kinek szűnik meg, mi váltja fel... stb. Szóval annyira elbizonytalanodtunk, hogy inkább nem vágtunk bele. Én attól tartok, hogy bármikor hozhatnak egy olyan törvényt ami minden napelem rendelkező háztartás bruttó elszámolásba kényszerít. és nem csak a támogatásból épült illetve 2023 dec.31 után. Lehet, hogy én látom túl pesszimistán ezt a kérdést, de nekem nem fér bele, hogy 1,5-2millió Ft- ért a kb. 15 éves megtérülést 20-25 évre tolják és még ott a kiszolgáltatottság is, hogy bármikor jöhet egy olyan törvény ami a napelemes háztartásokat lehúzza.
Herczenik Kristóf
Herczenik Kristóf Acum 10 ore
Sokan azért nem vesznek újabb és energiatakarékosabb dolgokat, mert fogyasztói társadalomban élünk és mindennek van egy jól meghatározott élettartama, ezek a rendszerek pedig már mind ilyenek. Tehát így lehet, hogy hosszabb távon ezek sem olyan környezetkímélőek, mint amilyennek elsőre látszanak.
Takács Tibor
Takács Tibor Acum 10 ore
#Jó eset: két fiatal közalkalmazotti fizetésből gyerek nevelés mellett a videóban bemutatott családi házat, amely kb. 160 millió forint, nos fizeti 130 éven keresztüli munkaviszonnyal. #Rosszabbik eset: 2 fiatal minimálbérrel nem csinál gyereket és tengődik zsíroskenyéren albérletben egész életében. #Vagy csak egyszerűen nem bérből és fizetésből élsz, mint Marci hevesen. :) Javaslom mindenkinek a lelkiismeretéhez méltót!
T Horv
T Horv Acum 10 ore
Égig érő fű. Emlékszem rá silingért 70.000 volt egy tv. Az Akoriban drágább volt hisz 7 havi fizetés volt. 😎
Gábor Antal
Gábor Antal Acum 10 ore
Szia Csabi, ezt a németek megoldották, már kapható tároló kapacitásokkal. Igaz nem olcsó....!!! Hajrá roncs tesla aksik..... :) Lesz felvevő piaca... :)
matyas loyal
matyas loyal Acum 10 ore
Véleményem szerint, bár nem vagyok teljes szakértője a témának, mindegy, szerintem a jövőben az energia problémák egyenletes elosztására inkább az energia felhalmozás idején a felesleget víz bontásból (mondjuk párából) származó h2 eláőállításra fordul, és mikor nem termelnek az erőművek, de szükséges energia nem áll rendelkezésre, ennek a hidrogénnek az égetésével kapjuk vissza, ráadásul az előállított h2 +1 e-t képes eltárolni H ként
András Börcsök
András Börcsök Acum 10 ore
Hát igen : a fel nem használt energia a "legolcsóbb" energia. Az átlag magyar háztartásnak még mindig a hőszigetelés és a nyílászáró csere a legköltséghatékonyabb fejlődési irány És ha már nyílászáró csere akkor hővisszanyerős szellőztetés, hogy ne penészedjen a ház !!!! Ezek re kellene előbb költeni mint napelemre.
Z B
Z B Acum 11 ore
Nem értem, miért nem tartható fenn a szaldós rendszer, főleg hogy a szolgáltató alacsony áron veszi meg az egyéni termelőktől az energiát amit aztán drágábban értékesít? Még úgy is elfogadható lenne, hogy az átvett energiáért nem fizet semmit, viszont alacsony termelés esetén visszaszolgáltatná azt amit csúcstermeléskor ingyen átvett a napelemesektől. Az ingyen átvett energiát pedig addig is piaci áron eledhatná azoknak akik nem termelnek egyáltalán, ezáltal tetemes haszonra téve szert... Ha a termelők egyenlege kijön nullára, rajtuk se nem nyerne, se nem veszítene a szolgáltató. A többi ügyfelen viszont nyerne. De nyerne azokon a napelemes egyéni termelőkön is akiknek nem sikerülne kihozniuk a nullás egyenleget. Ui. ha éves szinten többet fogyasztanak, mint amit megtermelnek, kénytelenek lennének a szolgáltató energiáját megvenni, amin nyilván haszon van - a szolgáltató javára. Ha viszont éves szinten többet termelnek, mint amit elhasználnak, akkor szintén jól jár a szolgáltató, mert ingyen energiához jut, amit aztán értékesíthet... Szóval, mi is a gond a szaldós rendszerrel? Mert komolyan, nem értem.
Richárd Máté
Richárd Máté Acum 11 ore
Hangtechnika terén van fejlődés, vagy továbbra is a 16'-os gép a csúcs?
Árpád Boldog
Árpád Boldog Acum 11 ore
Amúgy az egészből a következtetés tényleg gáz. Abban a hitben próbál az ember mozdulni, hogy környezetbarátabb, és persze költséghatékonyabb lesz egy napelemes beruházással. De bármennyire is próálkozik, csak magas kiadásokkal, és kemény matekkal jönne ki pozizívan a beruházás. Nem beszélve arról, hogy a folyamatos törvénymódosításokkal, meg a napelemek hatékonyságával nem lehet évtizedekre tervezni.
Balint Gulyas
Balint Gulyas Acum 11 ore
0.14£ 1kw ma nekem.. Solart csak a Tesla miatt eri meg feltenni. Viszont itt mar van percenkent valtozo arazas is... Azert a szivast nem mondanam, csak nem leszel 0%>> hanem 30-40% fizetni fogsz.
Leslie_Pinter
Leslie_Pinter Acum 11 ore
Szia! Légyszíves szólj a lakóknak, hogy a kerékpárjaikat vigyék be a lakásokba, mert brutálisan fosztogatják a pesti bérházakat a tolvajok. Lopják a bringákat az udvarokból, lépcsőházakból, folyosókról, kerékpár tárolókból. A teljesség igény nélkül itt egy pár példa. www.tiktok.com/@tolvajkergetok/video/6894729740486282498 , www.tiktok.com/@tolvajkergetok/video/6894711296634162434 , www.tiktok.com/@tolvajkergetok/video/6894746751341710594 , www.tiktok.com/@tolvajkergetok/video/6894619783334169858 Talán eljut egy pár emberhez az információ és sikerül megmenteni egy-két bringát. Tetszenek a videóid, köszönöm őket! A gyerekkoromat idézik, mikor nézegettem a Deltát. Sok sikert kívánok a munkádhoz!
Adrián Gyuricskó
Adrián Gyuricskó Acum 11 ore
Szia Csaba! :) Jelen állapotban, ház vásárlás előtt állunk Párommal! Nagyon hajt a napelemes rendszer, porondon van egy olyan épület, ház, ami szinte csak négy db fal! Mindent felkell újítani rajta! Ha elkezdődnének rajta az építkezések Én magabiztosan, napelemes fűtést választottam (volna) , szerettem (volna) , akartam (volna). Sajnos kicsit megingott a bizalmam a videód után! Lehet érdemes maradni a gáz, szén tüzelésnél?? Neked mi a véleményed!?? Szeretnék környezettudatos lenni! De sajnos nem minden áron tudok! 😕
Adrián Gyuricskó
Adrián Gyuricskó Acum 10 ore
@Peter R Teljes villanyfűtést napenergiával gazdaságosabbá lehet tenni, amúgy nem tartom gazdaságosnak, a lehető leggazdaságosabb es hatékonyobb fűtést szeretném! Nyílván nem gáz-, vegyes-, villany-, napelemes fűtést akarok egyszerre! 🙂
Peter R
Peter R Acum 10 ore
Napelem + jó szigetelés, + kiegészítő villyany fűtés , alap fűtés :kandalló, vagy jó vegyes kályha, +200 akác a kert végébe ár/ érték/ zöld arányában ez a legjobb. Persze melósabb mint a gáz, vagy a teljes villany fűtés. (szerintem)
Tamás Novák
Tamás Novák Acum 11 ore
Nagyon jó kérdéseket teszel fel! +Jó a téma 👍
Attila Toth
Attila Toth Acum 11 ore
Nagy tisztelője vagyok a csatornádnak és a témáidnak, de ezt a videót 2,57-nél állítottam meg, és épp azért, mert nem tudom elképzelni, hogy végig tudjam nézni ezt a közel fél órát. Bevezetet a témát, majd jön egy szakértő és elkezdi ugyanazt magyarázni, látszólag sohasem végetérő módon. nem ezt szoktam meg eddig, hanem azt, hogy röviden, tömören, érthetően összefoglalod a témát 10-12 percben. Nem kell ennél több egy youtube videoban. Sől, egyre kevesebb is elég. A másik kedvenc youtuberem Karotrta, de amióta 1-2 órás összeszedetlen belassult videokat nyom, már nem is nézem.... Így ne járt te is... :)
Ádám Kalinszki
Ádám Kalinszki Acum 11 ore
Azért ezt a -28 fokig működő víz-levegő hőszivattyút nagyon erős fenntartásokkal kell kezelni. A gyártók egymásra licitálnak a katalógusadatokkal, hogy melyik gép tud alacsonyabb külső hőmérséklet mellett melegvizet előállítani. A fizikát viszont nem lehet megerőszakolni. Ha 0 fokos levegőből szeretnél hőt elvonni, akkor a hőcserélőt 0 fok alá kell hűteni, azaz a harmatpont alá hűlt hőcserélőfelületre kicsapódik a pára és azonnal rá is fagy. A jég addig növekedne, amig meg nem áll a gép. Ezt valamilyen módszerrel le kell olvasztani folyamatosan, így oda is az energiamegtakarítás. Azt meg senki ne várja, hogy -20 foknál a fűtés mellett majd még 40 fokos használati melegvizet is készít neki. Azaz de: a beépített fűtőpatronnal megoldja (laikusoknak: ez egy egyszerű elektromos fűtőszál nagyjából). Tehát működni működik, de a hatásfoka, illetve a COP értéke a közelében nem lesz a névleges értéknek, ami a villanyszámlán fog meglátszani, ha nem elég a napelem.
gabriel toth
gabriel toth Acum 12 ore
A kékinges "manager úron" totál látszik,hogy fogggalma sincs,hogy mi lesz,de azért itt a finom ropogós termékkínálatunk,vegyetek mert NEM TUDNI MI LESZ!!!Tök gáz!!!Aki most vesz nem lesz az új szerint számlázva!!!Ja,de mégis...Na mindegy,azért vegyed meg most!!!És persze jó drágát,hogy "flexi" legyen,meg fullos...:-( [email protected]!!!
Danesz
Danesz Acum 12 ore
A bruttó elszámolás miatt panaszkodó kommentelők döntő többsége valószínűleg nem ismeri a kiegyenlítő energia fogalmát és kiegyenlítő energia költség mértékét. Nem az áramszolgáltató fizeti ám meg annak a költségét, ha a háztartási méretű kiserőművek szikrázó napsütésben feleslegesen termelik a napenergiát a hálózatba, hanem végső soron a fogyasztók.
Cold Fusion & Space XXX
Cold Fusion & Space XXX Acum 12 ore
A szaldos elszamolas etikatlan...! Ki hozod nullara a sajat szamladat de elvarod hogy a halozatfenntartast mas fizesse...
Német Attila
Német Attila Acum 9 ore
a fejlodest nem a korabban, dragan beruhazok finansziroztak? nagyon leegyszerusited...
László Bódi
László Bódi Acum 12 ore
Mi az, hogy nehéz az engedélyeztetése egy szélerőműnek? Mi ez az ország?
Magyarósi Csaba
Magyarósi Csaba Acum 11 ore
Nem nehéz. Lehetetlen.
Superberci
Superberci Acum 12 ore
Én több éve járok így melózni :) Jelenleg hév + bringa... amikor csak tömeg volt indultam 7:25 körül és beértem 8:25re kb, most indulok 8:00-kor és 8:30 :D
Vilmos Nagy
Vilmos Nagy Acum 12 ore
Csaba, beszélj egy független enrgetikussal, aki átlátja az egészet. Sok újdonságot fogsz hallani, becsszó :-)
Jenő Kovács
Jenő Kovács Acum 13 ore
Szerintem a sziget űzemű (akku telep) napelemé a jővő
Carver major
Carver major Acum 13 ore
eretnek gondolat (?) miért nem a villanyMűvek állit elő mégtöbb megújulóból energiát, hatékonyabb lenne, mint minden házban kiépíteni ezt az első ránézésre bonyolult, nagy és val'szag sok hibaforrású műszaki hátteret. Ha úgyis marad a villanyszámla, amire még rájön a karbantartási költség és még esetleg egy akkumlátor-park (szintén megújuló költség!) ... szkeptikus vagyok, a családok 80%-a esélytelen hogy ilyet magvalósítson, esetleg hitelhez jusson. Kirakatpolitika, hogy mekkora az ilyen jellegű termelés bővülése, a valóság hogy vidéken betiltható az avarégetés, de télen MINDENNEL IS! fűtenek, az avart is, már akinek tellt kazánra :( Hogy ezt jövőre hogy akarják megoldani, az nekem teljes rejtély, mert nem minden komposztálható ... tán' ez is megérne majd egy műsort
attila kiss
attila kiss Acum 13 ore
Na jóóóvan, de most csak ez miatt nem fogok tv-t venni. :D Kb 7 éve elfogyott itthon a TV azóta meg nem lett hozva a boltból.
Ádám Horváth
Ádám Horváth Acum 13 ore
Hanem mondjuk télen felöltözünk jobban és bringázunk. :)
Filip Horváth
Filip Horváth Acum 13 ore
Én el tárolnám azt az energiát amit nem használok lehet kapni nagyon fasza energia tárolókat már
gabe lusti
gabe lusti Acum 13 ore
Tehát... Nekem mint kétkezi munkából elő utolsó senkinek, értsd: dúrom a földet, szedem a gyökeret, stb, ez nem lesz elérhető... Hitel nélkül biztos nem. :(
bati67
bati67 Acum 10 ore
Dehogynem! Én is ugyanolyan utolsó senki vagyok, mint te, de azért 2 éve MFB-s kamatmentes hitelből rakattam fel egy 8kW-os rendszert (30 db napelem + inverter és 2 db hűtő-fűtős klíma). Összesen 3,2 mFt-ba került, tehát 20 évig fizetek fix 16 eFt-ot. Cserébe nincs tizen-ezer Ft-os villanyszámla és huszon-ezer Ft-os gázszámla... :-)
trainmodeller
trainmodeller Acum 13 ore
Szia Csaba! Gratula a LEGO-hoz :) ideje nagyobba fogni, én 3d nyomtatással építek működő vasútmodelleket a kertembe, vagy 1:1 autókat újítok fel (legutóbb egy 924es Porsche készült). Ezt csak azért írom, hogy jó lesz vigyázni a az építgetésekkel, nehogy úgy járj, mint én :) ha egyszer elkap a gépszíj nincs megállás! :)
Imre Kiss
Imre Kiss Acum 13 ore
Ja az áramszolgáltató persze hogy ül hosszú hosszú ideig az engedélyeket, hisz nem jó ha esetleg kevesebbet fizetnénk neki.
Imre Kiss
Imre Kiss Acum 13 ore
Magyarországon sosem fog hódítani a megújuló energiaforrás. Tegyük fel én lennék Nikola Tesla, és ingyen lenne villamos energiám, az E-on megbüntetne áram lopásért, mert nem az övét használom. Hiába vagyok mindenkitől független. Amit a napelem megtermel, az nem hogy kevés, de még lényegesen kevesebbet ad érte szolgáltató, mint amennyiért esténként elhasznál a család mire haza érünk munkából. Azonkívül elöregszik a rendszer, s mire fel kéne az egészet újítani, nincs hozzávaló inverter, különböző alkatrészek. El telt 10 év, és már más a technologia, 10 év múlva mindent ki kéne cserélni. Csiliárdokat költeni megint azért a pici energiáért. Ez egy jó üzlet, nyilván nem a felhasználóknak. 🤔
Balázs Bognár
Balázs Bognár Acum 13 ore
Oké, ez nagyon szép mese. A kérdés, hogy mennyibe kerül egy "nagyon energiatakarékos" ház kiépítése? 50 - 100 - 150 millió? Mert nekem folyton úgy tűnik, hogy ha "zöld" akarsz lenni, az elég drága egy átlag (jelen esetben magyar) polgárnak.
Donát Szécsi
Donát Szécsi Acum 13 ore
na persze .... és minden ház ugy kezdődik hogy 1xx.xxx.xxx-huf
Marianna R.
Marianna R. Acum 14 ore
Van itthon egy napelemes számológépem. Még a végén kiszámlázza majd az eon. Éljen a fejlődés.
Kristof
Kristof Acum 14 ore
csak én gondoltam rá , hogy BTC minereket kell telepíteni és amit a nap megtermel rögtön a gépeknek adni az áramot - btc-t termelni majd átváltani forintra :)) Aztán ha marad áram jók vagyunk és pénzünk is lesz!!!
Balázs Varga
Balázs Varga Acum 13 ore
erre csak te...arra viszont már elég sokan, hogy pénzügyi szinten ez hogyan is nézne ki. már csak mert ahhoz is pénz kéne, hogy előbb összeállíts egy akkora méretű napelemes rendszert, ami elég energiát termel, és hát az a rig, amivel látható mennyiségű bitcoin-t tudsz bányászni...és ha azt a nagyjából 15-20 millió Ft-ot elköltöttél erre, még akkor sem lesz gyors a befektetés kitermelése...
boldis mihaly
boldis mihaly Acum 14 ore
Én úgy tudom hogy napi elszámolás lesz az adot napi feltöltést lehet jóváírni és elfogyasztani. Mert ezek az órák napi szinten tudja kezelni a fel és letöltést.
seerdani
seerdani Acum 14 ore
Jól vettem ki a videóból, hogy aki a kettő támogatás közül valamelyiket igénybe veszi a napelem telepítéséhez, az már eleve bruttó nettó elszámolásba kerül?
Német Attila
Német Attila Acum 9 ore
igen
Patrik Pruzsinszky
Patrik Pruzsinszky Acum 14 ore
Hát most mit mondjak! Nagy zöld energia párti vagyok, de most úgy érzem hogy el van [email protected] ez az egész! Minden túlárazott, túlkomplikált, túl szívatós lett! Akkor most mi a helyes és a jó irány? 10.000.- forintos havi villanyszámláért több millió forintos befektetés ami az új rendszerrel 20 év múlva térül meg! Na most légy okos hogy merre menj az úton!
Bálint Botló
Bálint Botló Acum 14 ore
Teljesen érthető, hogy a szolgáltató meg akarja fizettetni a hálózathasználatot, és az is érthető, hogy ez egy havi bruttó-nettó elszámolásos rendszerben könnyebben megoldható. Az viszont, hogy ez a tulajdonképpeni villanyszámla megmaradását eredményezze, elfogadhatatlan. Sokkal igazságosabb megoldásnak gondolnám, ha a szolgáltató havonta felszámítana egy hálózathasználati díjat mondjuk a telepített rendszer méretéhez igazítva, sávosan, előre meghatározva, és ezen felül pedig maradna a szaldós elszámolás év végén.
Gábor Takács
Gábor Takács Acum 14 ore
Alapvetően azt gondolom, hogy nem lenne baj a bruttó-nettó elszámolással, mert milyen jogon várnánk el a szolgáltatótól, hogy úgymond akkumulátorként ingyen használva az ő általuk fenntartott hálózatra, töltsük fel és le az el nem használt áramot. Szerintem az igenis érthető, hogy ha ennek a fenntartása nekik pénzbe kerül, akkor ezért ők is kérnek pénzt cserébe. Az én meglátásom szerint a baj a napelemmel kapcsolatban leginkább azzal van (és ezt sajnos Csabánál is tapasztalom), hogy a napenergiát a legtöbb helyen úgy emlegetik, hogy ingyen energia. Pedig a napenergia sosem lesz ingyen, mert eleve a rendszer kiépítése sem olcsó a havi villanyszámlához viszonyítva, de ezen felül 7-10 évente tönkre fog menni az inverter, ami ugyanúgy költség lesz. Én nem hiszem, hogy az inverter egyre olcsóbb lesz, mert majd beszabályozzák ezt is, úgy, mint például a gázkazánokat, és hiába lehetne olcsóbb, majd mindig olyan technológiát írnak elő, amit mégsem lehet olcsóbban megvenni. Amúgy szerintem ezek a mai napelemek sem fognak annyit bírni, mint a régiek. Hiába mondják, hogy vannak olyan napelemek, amik 40-50 éve termelnek, ma már lassan csak olyat lehet kapni, amin mindenféle plusz optimalizáló van minden egyes táblán, ami szintén hibaforrás lehet. Érdekes dolog számomra, hogy a napelemeknél mindig a teljesítménygaranciát emelik ki, és azt nem mondják, hogy a termékgarancia nincs annyi, mint a teljesítménygarancia. (Napelem forgalmazó cég arra a kérdésemre, hogy miért kevesebb a termékgarancia, mint teljesítménygarancia, azt mondta, hogy mi baja lehetne - erre én azt mondtam, hogy ha úgysem lehet semmi baja, akkor miért nem lehet a termékgarancia is hosszabb?) Mivel mi is gondolkoztunk napelem telepítésen FHB hitellel (amíg még volt) finanszírozva, ezért elég jól beleástam magam a témába, és nekem az jött ki, hogy nem éri meg a napelem. Kb. nullára lehet vele kijönni, viszont így a rendszer minden hibája a mi nyűgünk lesz, míg az áramszolgáltatónál a hibaelhárítással nem nekünk kell foglalkozni. Egyáltalán nem leszünk az áramszolgáltató hálózatától függetlenek (ha csak nem sziget üzemű a rendszer), és ha kiépítünk egy rendszert, akkor onnantól vagy a megtermelt energiához igazítjuk az energiafogyasztásunkat, vagy ahogy nő az energiafelhasználás (mert ez az általános trend) folyamatosan bővíthetjük a rendszert, ami az ingyen áramunkat megint megdobja pár száz ezerrel, vagy millióval. Egyébként majdnem nincs a témának már olyan pontja, amibe nem tudok belekötni. Az, hogy akinek napelem van a házán, az zöld energiával látja el a háztartását azért nem igaz, mert télen amikor minden napelemes vissza akarja venni a hálózatból a nyáron betolt energiát, az szerintetek honnan jön? Hát nem megújuló forrásból az biztos. Meglátásom szerint ez az egész arról szól, hogy az Unióban van egy előírt cél, amit teljesíteni kell, hogy mit tudom én meddig mit tudom én hány százaléka az országban termelt energiának megújuló forrásból kell származnia. Nyilván ezt nem akarja a kormány, vagy az áramszolgáltató finanszírozni, hanem kifizettetik az emberekkel. Ingyen energiát hangoztatva, aztán amikor már sok napelem lesz, akkor jöhet a változtatás. Egy cikkben azt olvastam, hogy Spanyolországban és Szlovákiában is ez volt. Mikor más sok cégnek, háztartásnak megvolt a napelem, akkor eltörölték azt a szabályozást, miszerint az áramszolgáltató köteles a megtermelt többletenergiát átvenni. Na, akkor mi lesz? Vagy nem tolják be a hálózatba, és elvész, vagy a szolgáltató akármilyen alacsony árat mondhat rá, mert úgysem tud az ember mit csinálni. Vagy vesz majd akkukat, de ez megint pénzbe kerül és az ingyen áramunk megint hirtelen pár millió plusz költséget generál. És lehet példálózni Németországgal, csak akkor azt is mellé kéne tenni, hogy ott olyan támogatások vannak, hogy a német (aki egyébként is magasabb életszínvonalon él) fele annyiért fel tudja építeni a hálózatát, mint a magyar, és náluk jobban megéri, mert gyorsabb a megtérülés, mivel drágább az áram. Annyi minden van még a fejemben a témával kapcsolatban, de gondolom már így is olyan sokat írtam, hogy senki nem fogja végigolvasni. 😎
Attila Rachler
Attila Rachler Acum 14 ore
Gyere el hozzánk mi napelem által töltött akupakkal biztosítjuk a cégünk elektromos autójának energiáját / pilot projekt /
Attila Tóth
Attila Tóth Acum 14 ore
22:54 Mondjuk télen fával fűtünk, mint tették évszázadokig. Elsőre nagyon szennyezőnek és nem fenntarthatónak tűnik, de még mindig jobb, mint elektromos árammal fűteni, a gáz esetében pedig nézőpont kérdése: mennyire számítjuk szennyezőnek és nem fenntarthatónak az évmilliók alatt felhalmozódott földgáz elégetését.
Attila Tóth
Attila Tóth Acum 14 ore
Az sosem hangzik el, hogy ha többet táplál bele az ember a rendszerbe, azért a szolgáltató nem fizet! Tehát, ha évente betáplálunk 4800 KWH-t de csak 3000-t fogyasztunk, akkor a különbséget köszönik szépen.
Balázs Varga
Balázs Varga Acum 11 ore
@Attila Tóth pedig megveszik, épp csak fillérekért, és ez ott a legkellemetlenebb, ha az ember nem nagyon törődik az éves arányával, és van egy párszáz kWh túltermelése...mert akkor fizet a szolgáltató neki 1-2ezer Ft-ot, majd te ezt jelentsd be a NAV-nál, mint egyéb jövedelem...nem ér az egész annyit. ismerősömék megtanulták 2 éve, ő kb. 500 Ft miatt papírmunkázott az adóbevallásával...azóta inkább kevésbé spórolnak az árammal...
Attila Tóth
Attila Tóth Acum 14 ore
@Magyarósi Csaba Ezt nekem nem így mondták, de akkor helyesbítek: Az sosem hangzik el, hogy ha kevesebbet fogyasztunk, akkor a szolgáltató fizet nekünk. :)
Magyarósi Csaba
Magyarósi Csaba Acum 14 ore
De fizet.
Zoltán Török
Zoltán Török Acum 14 ore
Amikor az uriember arrol beszélt hogy a gázos rendszert meg kell tervezni. Akkor nekem az jött le a szavaiból hogy a hőszivatyúsat nem. Pedig Egy hőszivatyús rendszer fűtését és hűtését is ugyanúgy komolyan meg kell tervezni mint bármely fűtési/hűtési rendszert.
Zsolt Moldván
Zsolt Moldván Acum 15 ore
a dugóban állásnál sokkal nagyobb városi autós probléma, főleg a nagyvárosokban: - az utcai parkolás általi helyfoglalás - aminek helyén lehetne: szélesebb járda (könnyebben elférne babakocsi, kerekesszék, rokkantkocsika); rendes bringás infrastruktúra; zöldfelület (bokrok, fák, ezek kellemesebb klímát eredményeznek a belvárosokban); dedikált rakodóhelyek áru-, csomag- és személyszállítóknak (nem kellene folyamatosan tiltott, veszélyes és torlódást okozó helyeken megállniuk). - a parkolóhely keresés (fölösleges körök miatti károsanyagkibocsátás, idő- és pénzkidobás) - és a parkolás kivitelezése közbeni (párhuzamos parkolás, főleg egyirányú utcában, vagy kerékpársávon keresztül) fennakadás és akár veszélyhelyzet okozása...
kazo76
kazo76 Acum 15 ore
Ez nagyon hasznos volt! Köszönöm Csaba!
Ákos Török
Ákos Török Acum 15 ore
Csaba! Az én generációmra talán még annyira nem jellemző a klíma szorongás vagy hogy mondják (?), rám jellemző... viszont amikor a videóidat nézem mindig enyhül nagyban. Úgy érzem igenis van kiút! Köszönöm neked minden élőlény nevében! Ment a hatalmas like mint mindig!
Zoltán Csizmadia
Zoltán Csizmadia Acum 15 ore
Kedves Csaba! Felhívom a figyelmedet (és a többi olvasód figyelmét) egy új magyar fejlesztésre, a neve HKMER. (Hálózattal Kiegészített Megújuló Energiatermelő Rendszer) Minden napelem tetszőleges elhelyezésű lehet, a kéményhatást alapból kezeli (tagolt tetőkre tökéletes megoldás, ehhez nem szükségesek optimalizálók sem) Hálózat kiesésekor is működőképes. Szabályozott módon képes HMV készítésre. (ez automatikus) Nem táplál a hálózatra, attól leválasztott módon működik.(nem szükséges hozzá a szolgáltató engedélye) Tetszőleges mennyiségű, a kereskedelmi forgalomban kapható, olcsó akkumulátorok kapcsolgatók hozzá. Egy fázison, 2-4-6 kW-os teljesítményen képes ellátni a rákötött fogyasztókat. Közelebbi információk a www.microenergia.hu oldalon találhatók
József Tomkó
József Tomkó Acum 15 ore
Azt a brutális támogatást amit a fix tarifa jelent a csórók fizetik meg. A középosztály ingyen fűt, hűt, elektromos autózik, a csórók akik a szájuktól vonják meg a falatot hogy háromezer forintot rátöltsenek a kártyás villanyórájukra, na azok fizetik meg. Nem jól van ez így. Mindíg a szegény fizeti a gazdag hóbortjait. A fotovoltaikus energiatermelés nettó baromság mivel télen és éjjel nem működik. Amikor működik akkor pedig nem tudnak az árammal mit kezdeni mert túltermelés van. Próbálták ezt már páran elmagyarázni, de megkapták a magukét..... Ha nulla forintért veszi át az áramot az energiaszolgáltató / vagy esetleg még azért kell fizetni hogy átvegye..... / akkor mennyi idő lesz a megtérülés? Van értelme a fotovoltaikus energiatermelésnek, de nem úgy ahogy ma csinálják. A megtermelt áramot helyben kell felhasználni, egyenáramként.
Sanzi7891
Sanzi7891 Acum 15 ore
Amig aramot csereltek addig 1 kWh = 1kWh val szemben megy a dolog. De ugyebar majd, ha valamennyiert megveszik tolled az aramot es dragabban eladjak azt neked, akkor mar huzza az ember a szajat... Deeee a jo magyar rendszer bizonyara majd tartsa a markat is mivel hat eladtal aramot, akkor te penzt kerestel, kerjuk fizzesse be az szja-t utanna koszonjuk. Maganszemelykent nem tudod leirni majd az aramot, amiert fizetsz, de a bevetel utan azert majd adozzal... Meg meg valami extra adot is ki kene majd vetni ra, hogy az x kwh betaplalasa utan es az ugyannannyi visszakapasa utan fizess 20 ezret, es ok fizetnek neked 10-t s meg ebbol fizesd be majd 5-t allambacsinak. Es akkor mindenki jol jart majd...ja nem...
HOCTvChannel
HOCTvChannel Acum 15 ore
Még nyáron akartam felvenni egy videót, jött az őr, hogy a vészkijáratban nem csinálhatok ilyet. De mondom zárva van az épület, nincs bent senki. Aszonta nem baj, akkor is vészkijárat. Agybaj.
H Geri
H Geri Acum 15 ore
Amyuék is most vágtak bele, nekik is lesz vagy 1 év, mire meglesz. De jó lesz, mert kevesebbet kell majd fizetni. De nem is értem miért nem lehet úgy csinálni, hogy én magamnak akarok termelni, akkor felteszem a napelemet, és békén hagynak onnantól?
Csuhi
Csuhi Acum 15 ore
Mi az, hogy 12 helyett 20 év garanciát, adnak, ha most kötik a szerződést, mikor az elején 20 év gyártói garanciát adnak? Nem 20 évnél többet kéne adniuk alapból, ha most kötik???
Zénó Veress
Zénó Veress Acum 15 ore
Amúgy sem járok a Westend-be, ezután még annyira se!
Styx
Styx Acum 15 ore
Ez mind szép és jó meg tetszik is, egyszer szeretnék én is egy ilyen rendszert kiépíteni. Viszont ez olyan szép, hogy nem magyar pénztárcához van méretezve, ezek a keresetek..
Gergő Krizsán
Gergő Krizsán Acum 15 ore
Remélhetőleg a fúziós erőművek szolgáltatják majd az enerigát télen (és mindig).
Zsolt Gyüre
Zsolt Gyüre Acum 16 ore
Mit szedsz, hogy 1 másodpercre nem tudsz nyugodtan ülni a seggeden? :o
Szakács Gergely
Szakács Gergely Acum 16 ore
Mindeközben a Fülöp-szigeteken: hvg.hu/zhvg/20201126_napelem_mar_nap_se_kell_ahhoz_hogy_energiat_termeljenek