Adevărul | Ce mai zice Nietzsche

   Vizionare 187,476

Cătălin Moise

Acum 3 luni

Adevărul adevărat.

Dacă doriți să sprijiniți eforturile: patreon.com/catalinmoise

Eseul în engleză: www.austincc.edu/adechene/Nie...

În română există această traducere complet de evitat, făcută într-un spirit complet eronat: reteaualiterara.ning.com/prof...

Și această bucată www.telework.ro/ro/despre-ade... dar nu am găsit cartea în care se spune că ar fi restul eseului.

Dacă vreți să citiți Nietzsche vă recomand să începeți cu The Gay Science (tradus așa pe vremea când gay însemna vesel, în traducerile mai recente au început să numească volumul The Joyous Science - Știința veselă/voioasă). Există traducere în română dar nu știu cât de bună e.

00:00 Care Nietzsche?
07:12 Adevărul

Comentarii
Ionatan Purcaru
Ionatan Purcaru Acum 2 Zile
S-a priceput foarte bine sa-si dărîme credința lui in Dumnezeu . A fost dinamită intr-adevăr 😆 Dar nu înseamnă că trebuie să ne luăm după el. Cine vrea nu are decât. Dacă un om își darâmă casa și stă fericit in frig nu înseamnă că toți oamenii trebuie să se ia după el.
constantin pop
constantin pop Acum 21 o Zi
Mulțumesc ! Sunt ÎNCÂNTAT de ce și cum spuneți. În afara unei cunoașteri de excepție a subiectului, în acest caz filosoful Nietzsche, mă bucură mult că participați sufletește. Trasmiteți, într-o manieră profund empatică, ce a simțit sufletul dumneavoastră citindu-l pe Nietzsche, că trăiți sufletește ce citiți, studiați. Urmărindu-vă, gândul m-a dus la doi Luminători: Jiddu Krishnamurti și Carl Sagan. Pentru dumneavoastră o urare veche, țărănească: SĂ VĂ PLESNEASCĂ HAMBARUL VIEȚII DE ROADE!
Andreea ARTschool Lifestyle
Andreea ARTschool Lifestyle Acum 22 Zile
Pana acum am cunoscut doar latura nihilista si poetic-artistica a lui Nietzsche, dar nu stiam ca e asa un mare "fan al vietii"... Tot nu sunt de acord 100% cu el (cred ca ar fi fost si revoltat sa fiu :)) ) dar am ajuns la o oarecare pace cu gandurile acestui om... ceea ce inseamna destul de mult, multumesc :) Imi era dor de o discutie filozofica in romana
amfost
amfost Acum 25 Zile
esti tare bro
Cristi Mazilu
Cristi Mazilu Acum 25 Zile
Mirarea, abilitatea de a te mira, da, trebuie sa existe la om, sa fie dezvoltata. Dar in acelasi timp, mirarea, chiar daca exista la om, ea nu se poate manifesta in raport cu toate lucrurile cu care omul interactioneaza. Nu poti, ca in 24 de ore, sa privesti calul cu mirare, emotia ta, ceasul, copilul, parintele, frunza, filosoful, painea, graul, cerul, ploaia si asa mai departe. Intr-o zi, omul interactioneaza cu o multitudinea de entitati si faptic nu le poate contempla cu mirare pe toate. De aceea, pentru unii calul va fi o mirare, dar pentru altii o banalitate, pentru unii cerul va fi o mirare, pentru altii o banalitate si tot asa. Mirarea trebuie sa existe si ea se manifesta la oameni in principal in raport cu pasiunile lor, personale si profesionale. Dar nu poate exista o mirare universala pe parcursul unei zile, limitat fiind de timpul efectiv. De aceea, unele entitati cu care interactionam devin banale, iar altele sunt obiectul mirarii noastre. Te poti mira de un proces de productie, dar cand esti operator pe linia de productie, atentia iti este antrenata pe directia a ceea ce faci si nu pe directia mirarii, care este un fel de meditatie. O frantura de raportare curioasa la acest videoclip.
Random Stuff
Random Stuff Acum 25 Zile
Amandoi si Nietzsche si Freud erau niste idioti. Si in general intelectualii sunt niste idioti. Nu inteleg nimic despre Viata desi studiaza toata viata. Planeta asta este distrusa de intelectuali, nu de oameni simpli care inteleg Viata, fundamental vorbind si nu fac referire la viata sociala.😥
Em Tee
Em Tee Acum 27 Zile
Ce mă bucur că te-am descoperit!
Teo Dora
Teo Dora Acum 28 Zile
Ar trebui să pui subtitrări în mai multe limbi 🤗😘
TooMy Florin
TooMy Florin Acum lună
Respect Fratele Moise
milliyetçi adam
milliyetçi adam Acum lună
barış abi
KertenKelar
KertenKelar Acum lună
Barış abi ne işin var burda nasaya gitmiyo muydun
Alex Gheorghe
Alex Gheorghe Acum lună
Din punctul meu de vedere, adevărul nu poate fi înteles la nivel mental pentru că adevărul nu face parte din lumea fizică (psihicul a fost creat în și pentru planul fizic). Nu poți să conceptualizezi ceva ce nu poate fi conceptualizat. Ar trebui în primul rând să ne întrebăm de ce ar conta pentru noi Adevărul, de ce nu ar fi, de exemplu, mai important și mai practic să ne intereseze modalitate prin care să scăpăm de frică, astfel de "dorința superficială de a purta diferite măști atât în fața noastră cât și a celorlalți"?
Vadim Willhammer
Vadim Willhammer Acum lună
Thank you, Serj!
Radu Adrian
Radu Adrian Acum lună
Felicitări pentru tot!
Georgiana Rusu
Georgiana Rusu Acum lună
Adevărul.. Doar o metaforă.. O iluzie.. Păcat că nu pot trimite acest video și profesorilor care ne învață ,,adevărul absolut,, și ne închid într-o închisoare, care la fel ca concepțiile suntem puși să stăm cuminți și morți însă nu în urne.. ci în băncile școlare. Keep the good work! ❤️
Diana Maria
Diana Maria Acum lună
I'm glad I am here early =)
Doina Matei
Doina Matei Acum lună
Cred ca vreau sa ma marit cu tine! Nu am crezut vreodata ca o sa cer pe cineva de sot pe internet. Dar cred ca pentru tot exista o prima data. Mult succes si ma bucur enorm ca astfel de subiecte sunt atat de apreciate.
Corban Florin
Corban Florin Acum lună
Nietzsche a ajuns la “simplitatea” unui maestru. Aproape îți vine sa-l asociezi cu Buda, Osho, sau Iisus ( nefiltați ). 😊
Emanuela Gratiela
Emanuela Gratiela Acum lună
Wow, minunat! Multumim ca ne inveti frumos!
Mo Od
Mo Od Acum lună
ador:)))
Daniel Pop
Daniel Pop Acum lună
Foarte interesant, va trebui să ascult cu calm de cel puțin două ori postările tale, la distanță de mai mult de o 🌙 și să fiu atent și iar să meditez și să observ rutina zilei, multe din concepțiile prezentate, chiar mă bucur că ai creat acest canal, multă baftă
ionut aurelian
ionut aurelian Acum lună
tare material
horiadragoiu
horiadragoiu Acum lună
Exceptional ! Cred ca astfel de prezentari ar fi foarte utile ca lectii online. Nici un alt profesor nu ar putea descrie lucrurile atat de bine.
Robert
Robert Acum lună
Da, dar contrazice lucruri si stari de fapt, folosind tot cuvinte, si dupa aia ajungi la concluzia ca un cal este tot un cal, nu poti sa inventezi un sistem propriu de comunicare pentru ca este complicat, si daca il inventezi, un cal tot un cal o sa fie, in orice limba sau oricum te-ai raporta tu la el, nu intereseaza pe nimeni parerea unei muste, pentru ca noi suntem oameni, la fel cum pe tine nu te intereseaza ce parere au bacteriile din stomacul tau atunci cand se produce digestia, tu nu le intelegi pe ele, iar ele oricum nu-si dau seama ca tu existi :)
Ale Dărăban
Ale Dărăban Acum lună
💙💙💙 impecabil
Radu Adrian
Radu Adrian Acum lună
Fenomenal! Mă înclin!
Ungureanu Teodor
Ungureanu Teodor Acum lună
Krishnamurti o fi fratele mai mic al lui Nietzsche, regăsesc în ambii sensuri destul de asemanatoare.
Jonny Sins04
Jonny Sins04 Acum lună
Din minutul 9 ai inceput sa ma plictisesti. Daca stii multe despre viata lui Nietzsche asta nu inseamna ca l-ai inteles in totalitate. Esti doar un mic filozof nu un mare psiholog.
murdocel
murdocel Acum lună
de la intro m-ai convins. sper sa vezi comment-ul
mynickisnick
mynickisnick Acum lună
9:00 - perspectiva testosteronică? tu ce perspectiva oferi?
trosc
trosc Acum lună
incomprehensive, ai un typo în textul afișat :)
Razvan Muha
Razvan Muha Acum lună
Mincinosule!
Sarbu Vasi
Sarbu Vasi Acum 2 luni
Am citit primele 17 randuri din lucrarea lui Nietzsche si a inceput sa ma doara creierul
Flying Penguin
Flying Penguin Acum 2 luni
Mi s-a părut interesant videoclipul, dar sincer nu era nevoie sa parodiezi așa creștinismul. Probabil că îți dai și tu seama de reducționismul la care ai apelat. Indiferent de poziția pe care o adopți în problema aceasta a spiritualității, ar trebui să recunoști că problema e mult mai complexă de atât, în loc să respingi teorii complicate prin simplă ironie ignorantă. Îți înțeleg opoziția față de creștinism, dar cred că, din moment ce ai ocazia să educi atât de multă lume, ar trebui să fii drept față de toate concepțiile, căci e pernicioasă aparența unității intelectualilor împotriva a tot ce e transcendent. Tinerii vor avea impresia că religia poate fi deja aruncată la gunoi, de parcă ar fi fost învinsă de mult timp, fără a înțelege măcar un strop din complexitatea ei și ignorând lupta filosofică de două milenii care a modelat lumea și care(Atenție!) nu a luat sfârșit.
G S
G S Acum 2 luni
Excelet... Felicitari
Fratele Vasile
Fratele Vasile Acum 2 luni
Traiasca Capitanul si Legiunea! Jos neomarxismul!
Vlad CCC
Vlad CCC Acum 2 luni
Bă tu ești drogat
Catalina Serban
Catalina Serban Acum 2 luni
Superb! Mulțumim!
Gabi ciaka
Gabi ciaka Acum 2 luni
bv e tare nice asta dar cam asa am gandit si eu de mic si eram tratat ca un retardat de fapt)::):) n-am stiut de el):):): ca le mai dam peste nas la idioti cum ar venii la un moment dat i-mi venea sa cred ca sunt singur):):): problem a e ca nare cum sa ajunga toata lumea la gandirea asta simpla):):):):
GEO
GEO Acum 2 luni
Creierul meu s-a bucurat de acest videoclip. Felicitari Catalin !
mihai marian
mihai marian Acum 2 luni
BRAVO, Moise!
Obreja Marius
Obreja Marius Acum 2 luni
🍻🍻🍻
Liniste si Pace
Liniste si Pace Acum 2 luni
Moisica, poti sa faci un episod despre Eliade? ar fi bonnba
Vlad CCC
Vlad CCC Acum 2 luni
Nu
Silviu I. Wagner
Silviu I. Wagner Acum 2 luni
Fi tu în continuare Cătălin! Tu și modul tău de a întelege/percepe existența...
M Dani
M Dani Acum 2 luni
Woooooooow
Dogaru Alexandru
Dogaru Alexandru Acum 2 luni
Ai putea sa postezi mai des? Pls
Andrei tOADER
Andrei tOADER Acum 2 luni
Salut Catalin, Cand apare clipul urmator? :D
Vlad CCC
Vlad CCC Acum 2 luni
Joi
Dan Zian
Dan Zian Acum 2 luni
Un clip despre labã scoti?
Vlad CCC
Vlad CCC Acum 2 luni
Eu o fac zilnic
Filmul Shamanului
Filmul Shamanului Acum 2 luni
Genial, nu știam nimic despre NICE, dar omul vorbește despre o realiattea mai reală ca toate realitățile. Îmi place mult ce faci, mai dă-ne
Andra Palada
Andra Palada Acum 2 luni
excelent realizat clipul! te rog mai fa videoclipuri fie pe teme filosofice, fie pe filosofi in sine, pentru ca ajuta extrem de mult populatia atat tanara, cat si mai in varsta, sa isi mai puna niste intrebari.
Lolly
Lolly Acum 2 luni
15:27 facem un NFT cu un cal 🤭
Lolly
Lolly Acum 2 luni
2:27 merge
Lastrevio
Lastrevio Acum 2 luni
ce zice la 25:00 e ca in programarea orientata obiect: Nietzsche ne indeamna sa facem diferenta intre clasa si instanta/obiect.
B. Esther
B. Esther Acum 2 luni
abonat din momentul in care am citit titlul :)) respect!! Sper sa mai urci content de genul,,,,cat mai mult.
Ovidiu Ciobica
Ovidiu Ciobica Acum 2 luni
Nivelul la care pui problema este unul foarte scazut, nonfilozofic. Arunci doar cu convingeri proprii care sunt foarte superficiale, desi pretinzi ca filozoful doar ridica intrebari. Ca idee, pentru cultura publicului tau, Nietsche desi nu era nationalist sau antisemit a inspirat mult ideologia nazista. Deci nu conteaza ce voia sau credea el sau sora lui, ci efectul produs de cartile sale in lume, care a fost unul esential pentru nazisti.
Oprea Dumitru
Oprea Dumitru Acum lună
@Ovidiu Ciobica si Nietzsche a fost discipolul lui Schopenhauer stimate prost daca ati citit ceva scris de el de Nietzsche ati fi stiut asta mai tarziu s-a intors impotriva lui Schopenhauer va bagati in seama aiurea si nu ati citit nimic scris de el stati in banca dvs daca nu stiti e ok eu nu ma bag acolo unde nu cunosc subiectul e ok sa nu stim tot
Ovidiu Ciobica
Ovidiu Ciobica Acum lună
@Oprea Dumitru Citatul asta in primul rand este o tampenie pentru idioti. Tot in primul rand, aici era vorba de Nietsche, deci ati gresit adresa. Cantati la alta masa, eu am spus adevarul. Cine are de copiat citate pentru idioti poate sa se abtina, pentru nu il duce neuronul sa vorbeasca despre astfel de subiecte. Sper ca v-ati prins de aluzia "subtila".
Oprea Dumitru
Oprea Dumitru Acum 2 luni
nu ati citit nimic scris de el dar va dati aiurea cu parerea noroc cu democratia asta si dreptul la discurs liber studiati inainte sa aruncati cu minciuni gratuite pe net nazismul nu are nicio justificare in scrierile lui
Oprea Dumitru
Oprea Dumitru Acum 2 luni
“Religia este capodopera artei de a dresa animalele, deoarece dresează oamenii cum să gândească.” Arthur Schopenhauer
AndrisaKoleta
AndrisaKoleta Acum 2 luni
Nietze nu intelegea multe despre dragoste, si pentru presiunea care se aduna in el, el o gasit ca mare realizare sa dai vina pe cei din jur pentru a elibera presiunea. Pana atunci oamenii isi vedeau de treaba lor. E premergatorului marxismului, Marx continuand ideea lui Nietze prin aratand si pe cine sa dai vina, politic, pe capitalism. Nietze e inceputul de-ati vedea de treaba ta, de a lucra la sinele propriu, si de a te simti bine vazand nasoleala-n ceilalti, adica definitia uratului. A avut ceva fani doar printre cei lasi si slabi in a lucra cu ei insisi, care gaseau oarecare liniste in a se cak pe ceilalti, cam profilul de azi al depresiei. Dar vedeti cati ar fi fani de-ai lui azi. E exemplul perfect opus dragostei. Spiritual, e ceva dracesc. Moral si principial, e ceva confuz si schimbator, in loc de a fi drept. E totul pe invers la el. E bun de a fi dat exemplu gen 'asa nu!', atat, sau, mai responsabil si inteligent, ignorat complet. Sunt atat de multi extraordinari curati spiritual de care se poate vorbi.
Mihaela Raad
Mihaela Raad Acum 2 luni
Revin.....pe când următoarea postare
Ismail Paine de circ
Ismail Paine de circ Acum 2 luni
nice dacă era jmek3r rezuma totul la "fericirea e să te bucuri de lucruri simple". da a lungit-o și el să dea bine la public.. ducea lipsă de atenție și el. dacă traia in ziua de azi era pițipoancă de instagram.
Remix Anything
Remix Anything Acum 2 luni
Ce sa mai zica e mort😂
Nastase Cristian
Nastase Cristian Acum 2 luni
Fratele Moise si-a aratat din nou talentul.
David
David Acum 2 luni
Excelent subiect, minunat prezentat. Mulțumesc. Dacă primești dedicații, merită și conceptul de amor fati un episod.
Adelin Căpăţînă
Adelin Căpăţînă Acum 2 luni
Salut, imi place foarte mult formatul. Vrei sa vorbesti si despre alti filizofi ? De Camus sunt interesat in mod special.
Pavel Mihai
Pavel Mihai Acum 2 luni
Un video foarte bun! Felicitari!
Tripp
Tripp Acum 2 luni
Nu mai zice nimic ca e mort :]]
GHEORGHE DOROBAT
GHEORGHE DOROBAT Acum 2 luni
Felicitări acestui OM, CĂTĂLIN MOISE !!! Sper să facă conexiuni cu B. PASCAL.
Johnny Long
Johnny Long Acum 2 luni
intr-o lume dominata de melteni...e necesar un clip precum acesta ! sa evoluam de la sintagma "e strigator la cer !" , la "e strigator la Pamant !"
jon dacoromanu
jon dacoromanu Acum 2 luni
NOTA 33. MULTAM FINE UN INFINITE. NITZA MEDICUL CARE DA BINE IN PROSTIE ALEASA.
Anton Gabriel
Anton Gabriel Acum 2 luni
Nietzsche face parte dintr-o lungă tradiție de metafizicei care folosesc negația pentru a afirma lucruri despre viața umană și adevăr. Vedele/Upanishads Hinduse, Agnoza (ne-cunoasterea) lui Dionisie Pseudo-aeropagul iar apoi Budismul Zen. Toate aceste tradiții încearcă să reveleze un adevăr dincolo de concepte și cuvinte. Mă încântă să văd că prinde rădăcini discuția unui asemenea subiect în România.
Claudiu Sofron
Claudiu Sofron Acum 2 luni
Mulțumesc!
porfyrus
porfyrus Acum 2 luni
Absolut uluitor videoul. Eu nu pot sa cred că există așa ceva la îndemână, pe piața de pe youtube. Efortul tău, Moise, este fantastic. Recomand traducerile lui Simion Dănilă. Au ieșit deja vreo 8 volume la editura Hestia, dintr-un proiect de 15. Totodată, recomand cartea lui George Bondor, Dansul măștilor. Sper să continui cu această serie bestială. Nietzsche merită din plin o atenție totală. Ar fi de luat în seamă și interpretările contra-timpului său ale lui Heidegger la Nietzsche.
Mihai Nafornita
Mihai Nafornita Acum 2 luni
Felicitari!
chirilizarea
chirilizarea Acum 2 luni
Cred ca e singurul videoclip de pe youtube la care m-am uitat de mai multe ori fara sa fie o melodie.
Ovidiu Costea
Ovidiu Costea Acum 2 luni
Genial
Tudor Dontu
Tudor Dontu Acum 2 luni
Te felicit!
Adrian adryan
Adrian adryan Acum 2 luni
Am citit 20-30 comentarii... Nu am gasit nici o greseala gramaticala ;)
Adrian adryan
Adrian adryan Acum 2 luni
incredibil, cum toti lasa spatiu dupa semnele de punctuatie. frumos public.
Silviu Stefan
Silviu Stefan Acum 2 luni
Ar trebui să asculți melodia "Fiecare-i un artist" de la Rappa. Nu știu dacă te mișcă în vreun mod muzica hip-hop, dar melodia în cauză mi se pare că e aproape de ce zici tu că zice Nietzsche. Besides, Rappa chiar e un artist complet.
Viorica Anghel
Viorica Anghel Acum 2 luni
Dacă ai de gând sa te cantonezi și in postările ulterioare la acest eseu și sa bati apa in piua înseamnă ca te afli la același nivel limitat in care privea Nietzsche cunoasterea științifică ....studiază filozofia științei, dacă te țin puterile de înțelegere, vei vedea cât de limitat era orizontul de cunoaștere al acestui scriitor; cât de penibil este eseul sau, de altfel scris la tinerețe ( vezi atitudinea pe care o împărtășeste despre matematica).....dacă vrei sa-l prezinți pe Nietzsche in profunzimea sa, abordează scrierile sale de maturitate: Așa grăit-a Zarathustra, Dincolo de bine și de rău ....
eco sure
eco sure Acum 2 luni
Blamarea creștinismului este bazat tot pe preconcepții. Creștinismul trebuie trăit nu neapărat practicat
ValiGB
ValiGB Acum 2 luni
"Vă urez tuturor incertitudine plăcută" ar trebui să fie textul tău de încheiere de acum înainte. Sună prea bine să fie folosit doar o dată.
Roman Vlad
Roman Vlad Acum 2 luni
Calul are mai degraba cu porcul o vorba ... restul ... Da ce spui tu ? Incearca sa te calmezi ... Nihil e in constiinta se refera la nulitatea cuvintelor in fata puterii materiei , deci cine a creat cuvintele si le a legat intru devenire , ala nu o fost ''om'' prost ! Chiar si Zeus le a gasit pe pamint iar Amalteea , caprita i a zis = ''daca ti as vorbi eu a i sta numa dupa curu meu !'' Lenin spunea = ''A fi sau a nu fi'' exact ceea ce spunea si Pacala = A trai in mizerie sau a muri bogat ! La revolutia din 1990 asta o fost si ideea ... [totusi o victorie unica pe glob !!! ].
Rafael Gheta
Rafael Gheta Acum 2 luni
Nu stiam ca exista continut de genul in romania. Bravo
TheValentyn2
TheValentyn2 Acum 2 luni
Singurul om ce nu mă plictisește în mediul online
Gabriel Dobre
Gabriel Dobre Acum 2 luni
Cuvintele nu omoara sentimentul de uimire atata timp cat nu incercam cu ajutor lor sa epuizam subiectul. Mai pe scurt, vorba multa, saracia omului, sau in acest caz, saracia uimirii. Iar incercarea de a-L explica pe Dumnezeu prin cuvinte, e sminteala pura.
nagy endre
nagy endre Acum 2 luni
Catalin Moise, Insusi citatul care sugereaza ca nu exista o “Cale” este extrem de deprimant! Daca nu exista nici o cale, atunci nu exista adevar absolut! Daca nu exista adevar absolut, atunci nu exista corectitudine absoluta! Rezultatul acestor idei creaza confuzie generala in care oricine poate pretinde orice, fara sa se poata spune ca greseste sau ca are dreptate! Cum poti confrunta un ucigas care considera ca e drept sa ucizi? Cum poti confrunta un pedofil care crede ca face bine? Cum poti confrunta un hot care considera ca e dreptul lui sa fure? Adevarul este absolut! Isus Hristos a spus “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata!” Cei care se indeparteaza de Adevar, orbecaiesc prin intuneric, ranindu-se singuri!
Oprea Dumitru
Oprea Dumitru Acum 2 luni
@nagy endre eu ti-am dat niste citate care sunt ale unor barbati care au facut istorie copilas frumos degeaba incerci religiile si aici le includ pe toate sunt niste mizerii pshihologice arme de manipulare emotionala daca vrei sa intelegi bine daca nu nu si lasa-ne in pace cu martorii lui unicorn sau pe cine reprezinti tu....latra la alta poarta aici nu o sa ai succes te pup
nagy endre
nagy endre Acum 2 luni
Oprea Dumitru, L-ai citat pe Einstein fara sa intelegi la ce se referea! Einstein credea in existenta lui Dumnezeu! Einstein a fost evreu. Punctul lui de vedere era ca nu trebuie sa asculti de Dumnezeu “de frica”, ci pentru ca ai o relatie cu El!
nagy endre
nagy endre Acum 2 luni
Oprea Dumitru: 1. Religia si crestinismul sunt doua lucruri fundamental diferite! Religia = un set de reguli carora trebuie sa se conformeze cel religios. Crestinismul = o relatie cu Creatorul universului prin Isus Hristos. 2. Nu toata “stiinta” este cu adevarat stiinta! Stiinta se poate demonstra cu dovezi palpabile! Evolutia nu este o stiinta, ci doar o teorie! Ea nu poate fi demonstrata nici istoric, nici stiintific! Evolutia contrazice tot ceea ce stie medicina despre ADN! Evolutia trebuie CREZUTA pentru a face sens. Evolutia = o alta religie! 3. Ideea ca rezolvi problemele prin faptul ca faci din oameni “cetateni buni” este extrem de relativa! Ce inseamna sa fii un cetatean bun? Cine spune care este standardul pentru a fi un “cetatean bun”? Poate ca parerea mea va fi diferita de a ta, sau fata de cea a guvernului. Daca vom pune oamenii sa decida ce e bine si ce e rau, bazele vor fi modificate sistematic din deceniu in deceniu!
Oprea Dumitru
Oprea Dumitru Acum 2 luni
“Religia este capodopera artei de a dresa animalele, deoarece dresează oamenii cum să gândească.” Arthur Schopenhauer “Unde se termina cunoasterea, incepe religia” Benjamin Disraeli “Forţa brută zdrobeşte multe plante.Şi totuşi plantele cresc din nou. Piramidele nu vor rezista niciun moment prin comparaţie cu margareta. Şi înainte ca Buddha sau Isus să vorbească, privighetoarea a cântat, şi mult timp după ce cuvintele lui Isus şi Buddha vor fi date uitării, privighetoarea va cânta încă. Deoarece ea nu predică, nu porunceşte, nici nu sileşte.Ea doar cântă. Iar la început n-a fost un Cuvânt, ci un ciripit.” D. H. Lawrence “Nu cred în Dumnezeu. Învaţă un om să fie un bun cetăţean şi ai rezolvat problema vieţii.” Andrew Carnegie “Cu sau fără religie, oamenii buni vor face lucruri bune, iar oamenii răi vor face lucruri rele, dar ca oamenii buni să facă lucruri rele e nevoie de religie.” Steven Weinberg “Două mâini care muncesc fac mai mult decât o mie strânse pentru rugăciune.” Anonim “Tu continuă să crezi, eu voi continua să evoluez.” Anonim “Dacă oamenii sunt buni doar pentru că le e frică de pedeapsă şi pentru că speră la o recompensă, atunci suntem într-o stare jalnică.” Einstein
nagy endre
nagy endre Acum 2 luni
@Peter Alexandru Hautelman , Dupa spusele tale, tot ce conteaza e ca societatea umana sa poata continua. Ca nu e nimic categoric rau in a fura sau a omora. Sunt curios daca ai gandi la fel in situatia in care cineva ti-ar jefui si ti-ar omora parintii! Aceste idei sunt total false! Nimeni nu crede asemenea tampenii fara sa traga ceva pe nas! Adevarul este absolut! Ideile relativismului vin din Gradina Eden cand Satan a pus samanta indoielii in om. Ideile promovate de Nietzsche nici macar nu sunt originale! Au fost multi altii inaintea lui care au filozofat in mod similar; Imparatul Solomon (I.E.N.) e un axemplu.
Oana Madalina
Oana Madalina Acum 2 luni
Pana si termenul "imposibilitate contradictorie" imi dă cu blue screen. Dar Nietzsche a scris ce mai frumoasa "definire" pentru arta, dupa parerea mea. 😊
Catalin75
Catalin75 Acum 2 luni
Eu am ramas inca nedumerit la exemplul cu calul (sa zicem ca am inteles, dar daca cineva incerca sa aprofundeze acest subiect cu, cuvinte mai pe intelesul unui om cu putina carte, va multumesc) , in rest tot praf sunt, dar imi place sa invat!
Catalin75
Catalin75 Acum 2 luni
Exemplul cu "frunza" , parca sunt mai dumerit acum, dar daca cineva vrea sa explice pentru un natarau ca mine, eu ii multumesc.
THE David
THE David Acum 2 luni
Da, foarte fain! Îmi puteți recomanda o carte cu care sa încep de la Nietzsche? :)
constantin ilas
constantin ilas Acum 2 luni
Ecce Homo
Cerbu Nicu
Cerbu Nicu Acum 2 luni
Am revazut clipul cred ca de 15 ori. Nu ma satur ascultand.BRAVO
katamaran liviu
katamaran liviu Acum 2 luni
Nu am nici o treaba cu filozofia, dar pot spune ca mi-ai tăvălit creeri frumos😁
Cristian Udrea
Cristian Udrea Acum 2 luni
👌
Ora romaneasca
Ora romaneasca Acum 2 luni
Doamne, Dumnezeule, Nietzsche, Budha, Jesus, etc... Deocamdata m-am uitat la primele minute. Si EU personal, apreciez ce spui, da' scuza-ma, te-ai intrebat CE PROCENT de romani inteleg mai mult decat semnele de punctuatie, prepozitiile si conjunctiile din textu' tau? Mai asculta-l ODATA in pielea lu' "Gica de la birtu' din sat"... Imi pare rau daca suna ca un text "de snob", NU asta era intentia, da' zau, la CE PROCENT de romani crezi ca prinde textu' tau de mai sus?
Aniba Valeriu
Aniba Valeriu Acum 2 luni
Stiu ca nu fac bine daca ma gandesc, oricum sunt prost. Dar probabil urmatoarul level al comunicarii ar fi dincolo de conceptele cuvintelor. O telepatie, analoga sau digitala, ar putea sa redea detaliile frunzei fara sa generalizeze si fara sa fie prea multa cantitate de informatie de procesat prin traduceri si rastraduceri.
radu popescu
radu popescu Acum 2 luni
Adevarul este strict legat de verbul a fi (a exista). Iar adevarul, nu are legatura cu felul in care denumesc eu un lucru. Sau daca vreti, ala e un adevar (?) secundar. Adevarul are in schimb legatura cu ceea ce omul, NU poate schimba. Si cum timpul masoara schimbarea, adevarul este in afara timpului si a spatiului (care masoara o parte din schimbare, si anume miscarea; Bref: miscarea e tot o manifestare a schimbarii, insa schimbarea nu e intotdeuna miscare). Tot ceea ce e supus schimbarii (de pilda denumirele obiectelor, lucrurilor, starilor, samd.) nu poate reprezenta, decat cel mult adevaruri temporare. Insa adevarurile eterne, sunt cele care sunt in afara timpului si a spatiului. Ce chestii au aceasta proprietate? (aceea a fi in afara timpului si a spatiului?). Pai hai sa vedem, de pilda, toate axiomele si teoremele matematicii... Acestea NU se pot schimba, indiferent cum le denumim. Mai mult, aceastea au o alta proprietate interesanta sunt peste tot, neschimbate, fie ca vorbim de aici pe Pamant, fie la 5000000 ani lumina, fie acum, fie acum n-spe mii de ani, fie peste t-spe mii de ani. Deci, desi nu stim ce este adevarul, avem cateva indicii despre adevar: este in afara spatiului si a timpului, deci nu se schimba. Adevarul este legat si de verbul a fi, deoarece, existenta in sine (verbul a fi), este legat de informatie si de constienta. Daca nu are cine sa observe informatia (adevarul, este o informatie; dar reciproca nu este musai adevarata!), atunci de ce ar exista ceva? Iar daca exista cineva dar nu are ce sa observe, la ce bun? (A se vedea fizica cuantica, double slit experiment, si observer effect). Atentie: prin "cine sa observe informatia", inteleg o Entitate constiienta de absolut tot, in afara timpului si a spatiului. Unii o denumesc Dumnezeu, altii Allah, altii Brahma samd... iar altii nu recunosc o asemenea Entitate. Fara aceasta Entitate, cade fix verbul a exista, si daca aceasta cade, cade si notiunea de adevar, si etc. Deci adevarul este informatie, care NU se schimba, pentru ca e in afara timpului si a spatiului. Insa despre adevar, avem doar indicii. Matematica NU e inventata, ci clar descoperita. Deoarece toate relatiile de acolo, erau cu sau fara stiinta noastra. La fel toate stiintele, sunt descoperite nu inventate. Tehnica da, se poate inventa, dar relatiile matematice, NU se pot inventa. Ele exista sau nu, indiferent de vointa si cunoasterea omului. Toate legile matematicii, sunt NEINVENTATE. Ele pur si simplu exista, fara ca cineva sa aiba posibilitatea de a le schimba in vreun fel, daca nu schimba conditiile in care acestea sunt valabile. Iar daca schimba conditiile, atunci sunt valabile altele, dar tot asa, fara sa aiba omul vreo putere de a le modifica in vreun fel. Ca noi interpretam legile matematicii intr-un fel sau altul, e una, dar sa le schimba. e alta; si aceast lucru NU e posibil pentru om. Multumesc ca ati avut rabdare sa cititi, pana la cap'! Si scuzati eventualele greseli gramaticale, e greu sa le vezi cand le citesti de la calculator.
Prince Albert
Prince Albert Acum 2 luni
💖✨🙏
Marius Tudose
Marius Tudose Acum 2 luni
Ai putea sa faci un film si despre solo-urile de contrabas din timpul concertelor de jazz si cred ca ar fi extraordinar de interesant. Cred ca e singurul mod in care omenirea le-ar da atentia cuvenita.
Mihai dio
Mihai dio Acum 2 luni
Mulțumim pentru content implicit pt timpul dedicat noua!!
Dumitru Alexander
Dumitru Alexander Acum 2 luni
Daca faci si Hegel ma mut aici :D
zayd11
zayd11 Acum 2 luni
Nietzsche zice ce vrea muşchii lui, că-l ține.
Meditații
Meditații Acum 2 luni
Bun, bun de tot.
Manifestarea vieții
Manifestarea vieții Acum 2 luni
Intelectul barbatesc: multumesc ca ai mentionat aceasta. Sper ca in curand societatea contemporana sa constientizeze efectul distructiv al dezechilibrului psiho-emotional creat asupra noastra de-a lungul istoriei. ... Relativitatea Adevarul raportat cu perceptia umana - in tinta! Catalin, ma bucur sa te descopar in acest spatiu. Mult succes in munca creativa pe care o faci!
Istrate Stefan
Istrate Stefan Acum 2 luni
algoritm
Dumnezeul mort | Ce mai zice Nietzsche
43:26
Cătălin Moise
Vizionare 145 K
DOCUMENTAR RECORDER. 30 de ani de democrație
3:01:11
MINECRAFT, NUMA' CA-I APOCALIPSA ZOMBIE...
10:50
My Beauty Glam Make-Up
32:16
STEFANIA
Vizionare 33 K
Miraj Tzunami - Asu nr 5 (Manele noi ) 2021
2:49
Kompact Play Music
Vizionare 144 K
Drogurile. Partea I
39:18
Cătălin Moise
Vizionare 302 K
Drogurile. Partea a II-a
1:40:56
Cătălin Moise
Vizionare 272 K
Introvertit vs. Extrovertit
54:20
Zaiafet
Vizionare 183 K
O scurtă istorie a infinitului
39:28
Zaiafet
Vizionare 262 K
Secretele pădurii
24:49
Zaiafet
Vizionare 142 K
Russian Doomer Music vol.3 (Superior)
41:48
JustMyFavStrangeMusic
Vizionare 10 mil
MINECRAFT, NUMA' CA-I APOCALIPSA ZOMBIE...
10:50
My Beauty Glam Make-Up
32:16
STEFANIA
Vizionare 33 K
Miraj Tzunami - Asu nr 5 (Manele noi ) 2021
2:49
Kompact Play Music
Vizionare 144 K
Miraj Tzunami - Asu nr 5 (Manele noi ) 2021
2:49
Kompact Play Music
Vizionare 144 K
Cocos de la Calarasi - Jocuri de noroc | Official Video
3:02
Dodo - Greseala Dulce 💔 (Official Video)
2:33
yayamusicproduction
Vizionare 210 K